Mode 4.0 Kurs

Allmänt

Programbeskrivning

Digital tillverkning för mode

Innovation för modersystemet, en av de viktigaste sektorerna i den italienska ekonomin, beror inte bara på produktinnovationer, men den roll som ny digital teknik har tillämpat på design och produktionsprocesser blir allt viktigare. Industri 4.0 eller smart tillverkning kallas den fjärde industrirevolutionen, eftersom den väsentligt kan omdefiniera hur designers och företag arbetar och svarar mot marknadens och konsumenternas förändrade behov.

Tack vare deltagande av professorer och yrkesverksamma på fältet står kursen "Fashion 4.0" upp mot teman som är avsedd för ny digital teknik som tillämpas på modeindustrin processer som syftar till att stödja alla faser av kreativ och produktionsprocessen, från design till 3D utskrift.

Industri 4.0, den trend som mest påverkar modeekonomins framtid, är utformad som verktyg för att revidera de traditionella produktionsprocesserna, förnya dem och hjälpa till att öka de italienska modeföretagens konkurrenskraft.

Kursen är särskilt inriktad på följande ämnen:

 • modesystemet idag, mellan innovation och tradition
 • mode och digital teknik
 • tillämpning av de huvudsakliga programmen inom modeområdet: virtuell prototypning, tredimensionell skanning, CAD, 3D-modellering, additivtrycksteknik

Kursen genomförs genom teoretiska lektioner, en workshop för digital design av modeaccessoarer och en workshop för 3D-utskrift.

Nyckelfakta

 • Regissör: Alba Cappellieri
 • Slut på registreringen: 23 december 2019
 • Föreläsningens start: 3 februari 2020
 • Föreläsningar slut: 28 februari 2020
 • Varaktighet: 4 veckor, 120 timmar
 • Frekvens: 80% av de totala klasserna är det lägsta som krävs för att få certifikatet
 • Plats: Milano, Campus Bovisa Politecnico
 • Kursens värde: 2.400 € (22% moms ingår)

En minskning av det ekonomiska värdet som motsvarar 20% för studenter och alumni MFI tillhandahålls, medan platserna är kvar.

Kursen är på italienska.

Under hela kursen finns en italiensk-engelskspråkig undervisningsassistent tillgänglig för utländska studenter under projektet och skriv ut verkstäder.

Kursbeskrivning

Eleverna kommer att lära sig designmetoder som innebär användning av den senaste generationen av innovativ digital teknik. Kursen innehåller teoretiska lektioner, övningar, praktiska experiment och designverkstäder som syftar till att fördjupa de olika faserna för att utforma modeprodukter, från befruktningsfasen till 3D-tryckfasen.

Studenterna kommer att utforska 3D-skanningsmetoder, kommer att lära sig gränserna och fördelarna med de olika enheterna. En del av kursen kommer då att ägnas åt experiment med programvara för digital modellering, CAD ritning och 3D modellering. Studenter kommer att kunna fysiskt prototyper produkter med hjälp av additiv tryckning och laserskärningsteknik.

När de teoretiska och tekniska grunderna för användningen av digital teknik har lärt sig uppmuntras studenterna att utveckla originalprojekt inom modeproduktfältet, genomföra kunskapen som förvärvats genom design- och 3D-utskriftsverkstäderna.

Partnership

Kursen "Fashion 4.0" utförs av fakulteten för Milano Fashion Institute , som består av akademiker och utövare med olika bakgrund: modedesign, maskinteknik och företagsledning av modesystemet och utförs i samarbete med ledande yrkesverksamma och företag av sektorn. Ett tvärvetenskapligt team garanterar den mest fullständiga förståelsen av de ämnen som omfattas

Utbildningsmål

Kursen syftar till att förbereda eleverna för arbetslivet genom att utveckla projekt vars briefs är utformade och formulerade på samma sätt som de som ligger i branschens framkant.

Kursen syftar till att utbilda proffs som kan hantera de olika faserna i designprocessen i modeprodukten på ett innovativt sätt.

Kursens preliminära mål är att ge studenterna användbar kunskap om att använda virtuella scanningverktyg, 3D-designprogram och produktionsteknik genom tillsatsutskrift som tillämpas på sektorn. Det ultimata målet är att kunna digitalt utforma modeprodukter och hantera modellerings- och produktionsprocesser.

Varför ta kursen

I dag används digitala teknologier i allt större utsträckning inom många produktionssektorer och förändrar hela leveranskedjan djupt. Deras tillämpning på modeområdet är en verklighet. De nya designern måste anpassa sig till förändringen som äger rum: idag innebär design att man inte bara har kreativitet utan också vet hur man använder rätt verktyg. Denna kurs ger dig möjlighet att utveckla användbara färdigheter för att arbeta i modebranschen 4.0.

Undervisningsmodell

Utbildningsmodellen är sammansatt enligt följande:

 • Teoretiska lektioner i klassrummet
 • övningar
 • Projekt- och prototypverkstäder

Traditionella i klassrummet föreläsningar skiftas med falldiskussioner, möten med branschens proffs, klassrumsövning och designverkstäder.

Vid slutet av kursen levereras ett MFI certifikat till varje elev.

Kurser

Kursen är uppbyggd i 4 moduler:

 • Modul 1: Modelsystem i den digitala tiden
 • Modul 2: Digitala verktyg för mode
 • Modul 3: Projektverkstad
 • Modul 4: Digital Prototyping Workshop

Valprocess

Urvalsprocessen kommer att baseras på utvärderingen av CV och ansökningsblanketten.

Ansökan

För att ansöka om antagning måste kandidaten:

 1. Fyll i onlineansökningsformuläret, tillgängligt på https://www.milanofashioninstitut.com/short-courses/apply?lang=en
 2. Bifoga CV i europeiskt format i online-ansökningsformuläret, tillgängligt på https://europass.cedefop.europa.eu/documents/curriculum-vitae

Efter att ha mottagit dokumenten kommer Milano Fashion Institute att informera sökanden om valresultatet (upptagande eller ej).

Förkunskapskrav

För att ansöka om antagning till kursen måste kandidaten ha god kunskap om Illustrator-programvara, Photoshop, Adobe-paketet och programvaran för digital modellering.

Finansiellt engagemang

Deltagarna är skyldiga att ha ett betydande åtagande både personligen och ekonomiskt.

Den totala kostnaden uppgår till 2 400 euro som betalas enligt följande:

 • 1: a delen
 • 2: a delen

Kostnaderna ingår i studiematerialet och användningen av institutets faciliteter.

Ekonomiskt stöd ges till masterstudenter Milano Fashion Institute och Alumni Milano Fashion Institute .

Senast uppdaterad Mar 2020

Keystone-stipendium

Upptäck möjligheterna du får med vårt stipendium

Om skolan

Milano Fashion Institute is a consortium set up to provide higher education in the fashion sector by three Milan universities: Bocconi University, Cattolica University and Politecnico of Milan. These ... Läs mer

Milano Fashion Institute is a consortium set up to provide higher education in the fashion sector by three Milan universities: Bocconi University, Cattolica University and Politecnico of Milan. These three universities represent an international centre of excellence, drawing on consolidated experience in the research and training activities for businesses in the fashion sector in the fields of management, communication and design. Läs mindre