Sommarkurs för italiensk konstnärlig restaurering

Allmänt

Programbeskrivning

Italien har ett konstnärligt och historiskt arv av enastående vikt, som täcker en mycket lång tid, och som ofta har konditionerat andra lands konst. Detta system med monument, kyrkor och museer representerar en referenspunkt för alla som är involverade eller intresserade av konstvärlden. För att värdera och göra dessa tillgångar tillgängliga krävs ingripande av yrkesverksamma som kan skryta med en utbildning där den historiska och konstnärliga kunskapen är balanserad med tekniska och vetenskapliga färdigheter samt hög operativa färdigheter.

Genom den två veckors sommarkurs som Accademia di Belle Arti 'Aldo Galli' erbjuder, har du möjlighet att lära dig att ge nytt liv till målningar på duk och trä, enligt kriterierna för modern restaurering .

Schema: Studiekursen varar i två veckor i totalt 60 timmar. Lektioner äger rum från måndag till fredag, deltid, både morgon och eftermiddag.

Mål: Kursen är utformad för gymnasieexaminer, universitetsstuderande eller yrkesverksamma från andra områden, som vill fördjupa eller närma sig den italienska traditionen för restaurering av kulturarv och vill lära sig de grundläggande uppfattningarna och teknikerna, eller experimentera med nya.

Metodik och struktur

Kursen, utformad som en traditionell restaureringsverkstad , kännetecknas av en omedelbar inställning till praktiskt arbete i laboratoriet där du, under ledning av våra lärare, manuellt experimenterar med de grundläggande teknikerna för restaurering och bevarande av målningar på duk och trä , ingripa på artefakter från skolan. De teoretiska uppfattningarna behandlas under praktiskt arbete.

Under ledning av våra sakkunniga lärare förvärvar du de grundläggande färdigheterna för att närma dig analysen av verken på ett korrekt sätt, de viktigaste ingreppsteknikerna kopplade till den italienska traditionen för restaurering, verktygen och lämpligt vetenskapligt språk .

I slutet av kursen, karakteriserad som en restaureringsverkstad, har du lärt dig grunderna för att kartlägga grundläggande restaurerings- och bevarandeinsatser på konstverk och artefakter.

Strukturell restaurering - Den första veckan ägnas åt målningens strukturella problem, såsom 1) konsolidering, foder, minskning av tårar och små inlägg vad gäller målningarna på duk; 2) konsolidering av panelmålningar, insektsinfektion (trä kan vara en matkälla eller en häckplats för en mängd olika insekter som träborrande skalbaggar, termiter och grubs), minskning av bubblor i bildfilmen, etc.

Estetisk restaurering - Den andra veckan ägnas åt den estetiska återställningen, både imitativ och med kromatisk urval (genom att studera färgen, arbetets stil och ingripande tekniker).

Webbplatsbesöken i Basilica di Sant'Abbondio, Cattedrale di Santa Maria Assunta (Duomo), Chiesa San Fedele, Pinacoteca Civica (Como), Isola Comacina, la Villa del Balbianello (Lenno) och Santa Tecla och San Giovanni (Torno) kyrkor representerar en viktig metod för inlärning och kulturell anrikning.

Studieplan

Strukturell restaurering

Studie av staffli målningar

Det första steget består i en djupgående undersökning av målningen och definitionen av dess problem för att fastställa nödvändigt ingripande för dess återställande och framtida bevarande. I den här fasen lär du dig om de vanligaste typerna och orsakerna till målningenas nedbrytning. Sedan går kursen vidare till skyddet av bildfilmen med glasering, en oundgänglig operation både på målningar på duk och trä.

Stödjer restaurering

Nästa steg består i återställande av stöd. Foder, Streep-foder, suturering av snitt och skador, konsolidering av färgen med avseende på målningar på duk med vakuumteknik; konsolidering och återvinning av trädelen från insektsattacker och lösningar för tapning av färg vidhäftning för panelmålningar.

Rengöring

Grundläggande kunskaper om kemi kommer att förvärvas genom rengöringsfasen för att du ska kunna göra det

förstå kriterierna för att välja lösningsmedel och deras användning. Med tanke på komplexiteten i rengöringsåtgärderna kommer du att agera på begränsade delar av målningen. När rengöringen är klar, är de saknade delarna gipsade med en spatel för målningarna på duk och med en borste för trä på trä.

Estetisk restaurering

förgyllning

Noder på förgyllning både i gouache och på uppdrag. Läraren kommer att visa dig (på tidigare förberedda surfplattor) de olika faserna av förgyllning enligt det italienska renässanssystemet. Du kommer att kunna använda både riktigt och falskt guld.

Färg

Anteckningar om teorin om färger. Utställning av färger användbara för restaurering och beredning av paletter.

Måla integration

Du förvärvar den bildliga retuscheringsmetoden i tempera med ytbehandlingar med lackfärger.

Målning

Illustration av naturliga och syntetiska färger och deras användning.

Fakultet

Fabio Bernabei

1977 gick han med i restaureringsstudio av målningar som leddes av prof. Silvio Di Volo i Florens. Han öppnade sin egen studio 1983. Han arbetar för viktiga antikhandlare, samlare och religiösa institutioner både i Italien och utomlands. Han har undervisat vid Professionell utbildningsskola i provinsen Siena. Han har samarbetat med den lokala hälsomyndigheten för att inkludera på arbetsmarknaden för personer med psykologiska problem genom konstterapi. Under åren har han utvecklat höga färdigheter i restaurering av bordet från det fjortonde århundradet och sedan specialiserat sig på restaurering av målningar från det andra italienska 1800-talet. Han skapade också, med gamla tekniker, några altarstycken för religiösa institutioner.

Senast uppdaterad Mar 2020

Om skolan

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural in ... Läs mer

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural institution that is the pride of this city and one of Italy finest schools of restoration, the Galli Academy joined the IED Group in 2009. Läs mindre