Keystone logo
Norge

Studera Akademisk kurs i Norge 2024

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  546
 • Andel av verktyg

  64
 • Internetabonnemang

  48
 • Lokal transport

  68

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  11
 • Biobiljett

  13
 • Pint lokalt öl

  9

Visa krav

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

Studentvisum (Studentuppehållstillstånd)

Pris och valuta

USD 650

Behandlingsavgiften för norska studentvisum är cirka 650 US$. Avgiften kan komma att ändras.

Vem kan ansöka om visum?

Om du kommer från något av de nordiska länderna (Sverige, Finland, Danmark, Island) behöver du inte ansöka om uppehållstillstånd. Men om du planerar att studera i Norge i mer än sex månader, Du måste rapportera till ett skattekontor i Norge för en ID-kontroll och rapportera din flytt till Norge.

Om du kommer från länder inom EU/EEA/EFTA-området kan du studera i Norge i upp till 90 dagar utan att ansöka om uppehållstillstånd för studenter. Du måste dock ansöka om uppehållstillstånd för studenter för vistelser på över 90 dagar, redan i Norge.

Om du kommer utanför EU/EEA/EFTA-området måste du ansöka om uppehållstillstånd för studenter innan du kommer till Norge.

Var kan du göra ansökan?

Norska ambassaden eller konsulatet

När du har fått ditt antagningsbrev bör du kontakta din närmaste norska ambassad eller konsulat för information om ansökningsförfarandet för studietillstånd, och ansöka från ditt ursprungsland.

Medan vissa kandidater kan ansöka online från Norge eller via en norsk ambassad, de flesta studenter måste lämna in ett pappersansökningsformulär till sin närmaste norska ambassad eller konsulat.

Hemsida:

Hur gör man ansökan?

När du lämnar in ditt ansökningsformulär för uppehållstillstånd för studerande måste du också uppge ditt pass, tillsammans med annan nödvändig dokumentation. Du måste skicka in:

 • Bevis på antagning till ett godkänt heltidsutbildningsprogram
 • Ett ifyllt ansökningsformulär
 • Mottagande av att ha betalat ansökningsavgiften
 • Två senaste passstora foton med vit bakgrund
 • Bevis på tillräckliga finansiella medel för hela studieperioden, inklusive medel för att stödja alla medföljande familjer, som borde vara på ett norskt bankkonto (det kan vara svårt att öppna ett konto i en norsk bank utan ett norskt personnummer, så du kan vanligtvis sätta in det önskade beloppet på ett konto som upprättats av din utbildningsinstitution). Du måste bevisa att du har tillgång till 116 369 NOK för varje läsår (10 månader), vilket är cirka USD 14 350. Om vistelsen finansieras genom stipendier, studielån, eller annan offentlig finansiering från hemlandet, giltig dokumentation måste åtfölja ansökan.
 • Bevis på att du har någonstans att bo (till exempel ett hus, lägenhet, sängplats eller rum i en bostadshall)
 • Bevis på att du lämnar Norge när ditt uppehållstillstånd löper ut (vanligtvis i form av en returbiljett)
 • Färdigställd och undertecknad UDI (Norska Immigrationsdirektoratet) dokument checklista, som du bör skriva ut och lämna in tillsammans med dina andra dokument

När ska du ansöka?

Behandlingstiderna för uppehållstillstånd för studenter varierar och kan ta två månader eller så, därför är det lämpligt att ansöka så snart du kan.

Längden på ditt studentvisum beror på längden på ditt studieprogram. Ditt uppehållstillstånd för studenter kan förnyas via online-ansökningsportalen för Norge minst en månad före utgångsdatumet. För att förnya ditt arbetstillstånd, Du måste kontakta UDI separat, och visa bevis på att du har gjort tillfredsställande framsteg när du studerar i Norge.

Behandlingstid

2 Months

Arbetsmöjligheter

När du får uppehållstillstånd för studenter i Norge får du också tillstånd att arbeta deltid i upp till 20 timmar varje vecka under studietid och heltid under universitetshelgerna.

Du kan också ansöka om ett heltidsarbetstillstånd under en begränsad period om du kan bevisa att arbetet är relevant för din utbildning, eller att det är nödvändigt för antagning för att fortsätta din utbildning inom samma programalternativ - Du bör ha ett konkret anställningserbjudande i detta avseende.

Timmar per vecka

20

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avvisas om du inte kan visa bevis på nödvändiga medel, eller om du tillhandahåller felaktiga eller ofullständiga dokument.