Keystone logo
Sverige

Studera Akademisk kurs i Sverige 2024

Ändra valuta

Grundläggande månatlig levnadskostnad

 • Hyr i delad lägenhet

  428
 • Andel av verktyg

  30
 • Internetabonnemang

  28
 • Lokal transport

  74

Prov livsstil kostnad

 • Snabbmatskombo

  8
 • Biobiljett

  13
 • Pint lokalt öl

  6

Visa krav

 1. Visum för kortare vistelse - om du kommer till Sverige i mindre än tre månader.
 2. Långtidsvisum typ D (Uppehållstillstånd för studier) - om du planerar att stanna i Sverige längre än tre månader.

Vilken typ av visum behöver du?

Visa namn

Visum för kortare vistelse; Visum för längre vistelse typ D

Pris och valuta

SEK 1000

Ansökningsavgiften för studentvisum är för närvarande 1000 SEK.

Vem kan ansöka om visum?

Medborgare i EU/EEA/Nordiska län kan bo och studera i Sverige utan uppehållstillstånd eller visum.

Medborgare i Schweiz måste ansöka om visum om deras studier varar längre än tre månader. De kan dock påbörja sina studier omedelbart efter ankomsten till Sverige eller ansöka innan universitetets antagning meddelas.

Studenter som är medborgare i länder utanför EU eller EES och vill studera i Sverige behöver studentvisum eller uppehållstillstånd. Om du tänker stanna i Sverige i mindre än tre månader behöver du visum om du inte är medborgare i något av de länder som är undantagna från viseringskrav i Sverige. Om din studiekurs varar i mer än tre månader behöver du uppehållstillstånd för att komma in och studera i Sverige.

För att vara berättigad till uppehållstillstånd måste du ha antagits till heltidsstudier på ett program eller en kurs som kräver att du är närvarande vid universitetet eller högskolan.

Var kan du göra ansökan?

Online/Sveriges ambassad eller konsulat

När du har slutfört din visumansökan online, du måste boka tid hos den svenska ambassaden eller konsulatet för en intervju, att fotograferas och fingeravtryckas, och få ditt uppehållstillståndskort.

Hemsida:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Hur gör man ansökan?

För att ansöka om uppehållstillstånd för studier måste du

 • Betala din första avbetalning av studieavgift.
 • Förbered din stödjande dokumentation. Detta inkluderar kopior av ditt pass och antagningsbrev samt bevis på att du kan försörja dig själv ekonomiskt under din tid som student i Sverige. Om du bor i Sverige i mindre än ett år behöver du också bevis på omfattande sjukförsäkring.
 • Skicka in onlineansökan.
 • Betala ansökningsavgiften.

Du hittar en fullständig översikt över den nödvändiga dokumentationen här: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

När ska du ansöka?

Eftersom ansökningsprocessen för uppehållstillstånd kan vara lång bör du ansöka så snart du har fått din anmälan om antagning. Den nuvarande väntetiden för uppehållstillstånd för studier är tre månader eller mer, så var noga med att skicka in din ansökan så snart som möjligt efter att du betalat din första studieavgift. En pappersansökan tar mycket längre tid än en onlineapplikation, så ansök online om möjligt.

Visum och uppehållstillstånd för internationella studenter i Sverige beror på hur länge din studietid är.

Behandlingstid

3 Months

Arbetsmöjligheter

Som EU-medborgare har du rätt att arbeta i Sverige utan arbetstillstånd.

Icke-EU/EES-medborgare kommer att behöva ett arbetstillstånd. Arbetsgivaren i Sverige ansöker om arbetstillstånd för din räkning.

Du får arbeta utan timbegränsningar, men du rekommenderas att inte försumma dina studier. Du måste bevisa att du har gjort studieframsteg och visa tillfredsställande akademiska resultat.

Timmar per vecka

0

Varför behöver du den här typen av visum?

Din visumansökan kan avvisas om du inte kan visa bevis på nödvändiga medel, eller om du tillhandahåller felaktiga eller ofullständiga dokument.