
Sommarkurs in
Summer School Food and Innovation in Rural Transition: Toscana-fallet University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course

Introduktion
Landsbygdsövergången har nyligen blivit en het fråga i både europeiska och icke-europeiska länder. Landsbygdsområden är involverade i utvecklingsdynamik vars hållbarhet inte kan tas för given.
Fyra huvudfaktorer som påverkar hållbarheten i landsbygdsövergången kan identifieras:
- Landsbygdsområdenas förmåga att vara lämpliga för att inrätta och driva ekonomisk verksamhet som är ekonomiskt bärkraftig samtidigt som den är lämplig för och kan värdesätta de sociokulturella och demografiska förhållandena i sammanhanget;
- Landsbygdens kapacitet att vara värd för en rad diversifierade aktiviteter med särskild uppmärksamhet på hållbar landsbygdsturism;
- Landsbygdens kapacitet att skydda, värdesätta och förbättra de naturresurser som den lokala miljön erbjuder;
- Landsbygdens kapacitet att inkluderas i den politiska agendan för lokala, nationella och regionala institutioner.
Den europeiska landsbygden är befolkad med små gårdar. De bidrar till produktionen av mat som senare konsumeras av sig själv eller förvärvas av konsumenter både på landsbygden och i (nära) städer. Bara för det faktum att de verkar på landsbygden är små gårdar en del av landsbygdens dynamik (t.ex. ekonomisk, social, miljömässig) som påverkar landsbygdsövergången. Med andra ord, i Europa går landsbygdsövergången tillsammans med frågor som rör jordbruk och livsmedelsproduktion och konsumtion, många landsbygdsområden och företag som verkar där bidrar till matförsörjning och -anskaffning.
Sommarskolan Food and Innovation in Rural Transition utforskar hur små gårdar påverkar en hållbar landsbygdsövergång samtidigt som de bidrar till matförsörjningen. I synnerhet leder programmet studenter tillsammans med undersökningen av fyra teman. Dessa teman faller inom de fyra ovan nämnda faktorerna som påverkar hållbarheten i landsbygdsövergången och håller fokus på småbruk. Teman kan syntetiseras enligt följande:
- Små gårdar, ekonomisk bärkraft och sociokulturell lämplighet. Detta tema utforskar hur små gårdar är organiserade och fungerar. Den fokuserar på deras dimensioner med avseende på produktion, inkomstgenerering och konsumtion, sysselsättning och marknadsintegration. Dessutom undersöker temat små gårdars förmåga att tillhandahålla sysselsättningsmöjligheter och mat, tillräcklig för att möta de lokala förväntningarna och behoven (t.ex. jobb och produkter som det finns efterfrågan på; metoder för matförsörjning och -anskaffning, i linje med mattraditioner )
- Små gårdar, hållbar turism och territoriell valorisering. Detta tema utforskar hur små gårdar bidrar till att skapa möjligheter för en hållbar, upplevelserik och mångsäsongsbetonad kvalitetsturismsektor. Detta tema inkluderar analys av försörjningssystem för landsbygdsturism med särskild hänvisning till lokal produktion och livsmedelsförsörjningskedjor och andra traditionella lokala produkter; multifunktionalitet och diversifiering av jordbruk, agroturism, socialt jordbruk, analys av korta leveranskedjor
- Smågårdar och miljön. Det finns en växande insikt om att jordbruk kan bidra till att tillhandahålla ekosystemtjänster, definierade som de många fördelar som ekosystemen ger mänskligheten (dvs. livsuppehållande, såsom näringskretslopp, markbildning och primärproduktion, försörjning såsom livsmedelsproduktion, dricksvatten, material eller bränsle, reglering, såsom klimat, vattenrening, pollinering och bekämpning av angrepp, kulturella värden inklusive estetiska, andliga, pedagogiska och rekreationsvärden). Detta tema fokuserar på relationerna mellan jordbruk och miljö och i synnerhet på hur små gårdar bidrar till användning och reproduktion av genetiska resurser, agroekosystemtjänster och abiotiska faktorer.
- Smågårdar och politisk agenda. Det är känt att små(are) gårdar utgör en viktig del av den totala sysselsättningen inom jordbruket och spelar en viktig roll i många landsbygdsekonomier, särskilt i mer ömtåliga och missgynnade regioner. Detta tema fokuserar på de inneboende värdena som är förknippade med små gårdar och deras instrumentella fördelar för andra politiska mål och på hur politiken direkt (t.ex. subventioner) eller indirekt (t.ex. genom att inkludera småbruk som en del av bredare politiska strategier) stödjer små jordbruk.
Dessa fyra teman kommer att utarbetas och diskuteras under programmet på grundval av en reflektion över småbrukets särdrag (definitioner, karaktärer, samband med deras livsmedelssystem och deras socioekonomiska och ekologiska sammanhang). Reflektionerna kommer att fokusera på den roll som små gårdar kan spela i övergången Pathways mot mer hållbara landsbygds- och jordbrukskonfigurationer, med uppmärksamhet på specifika delar av dessa processer, som digitaliseringen av jordbruket och karakterisering, bevarande och värdeförändring av biologisk mångfald.
Syfte
Kursen syftar till att öka medvetenheten och kompetensen om livsmedelsfrågor och omställning i jordbruk och landsbygdsområden och att förbereda eleverna för att utforma en framtida hållbar omställning Pathways kan möta kraven från samhället och konsumenterna på medellång och lång sikt. Kursen skulle ge studenter som är engagerade i jordbruks- och landsbygdsstudier en uppslukande upplevelse på det toskanska territoriet.
Program intensitet | ECTS |
Heltid | 10 |
Period | Ansökningstiden |
2–29 juli 2022 | 15 maj 2022 |
Galleri
Antagningar
Studieavgift för programmet
Idealiska studenter
EU- och icke-EU-studenter (universitetsexamen eller kandidatexamen, magisterexamen) samt Ph.D. studenter.